UN BELGIAN CULTIVĂ CU SUCCES ÎN ROMÂNIA AURUL ROȘU

Un belgian stabilit în România cultivă cel mai scump condiment din lume – șofranul. S-a documentat temeinic înainte să înceapă afacerea cu aurul roșu – aşa cum i se mai spune. A comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obținut prima producție serioasă. Munceşte mult, dar câştigă pe măsură – un gram de şofran costă peste 100 de lei.

În Belgia, țara sa natală, Vincent era căpitan în armată. A renunţat la tot şi a început să înveţe ABC-ul agriculturii. Nu i-a fost total peste mână pentru că provine dintr-o familie de fermieri. În ultimii ani s-a ocupat de comerțul cu vaci cu lapte, cultivă legume, iar din 2013 s-a orientat spre șofran.

Vincent de Busson, cultivator de şofran: Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii.

 

A început să vândă condimentul atât în România, cât și în Belgia. Preţul e pe măsura renumelui de „aur roşu” – un gram de şofran costă 110 lei, iar în străinătate îl vinde cu 28 de euro.

 

Comments

comments