Tehnologie 

TV vs Monitor

Te întrebi dacă ar trebui să obți un televizor nou sau un monitor nou?

Fie că iei în considerare utilizarea unui televizor ca monitor pentru computer (sau invers) sau cauți doar un ecran nou, trebuie să cunoști toate diferențele dintre aceste două tipuri de afișaje înainte de a lua decizia finală.

Iti spunem tot ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un televizor sau un monitor nou, atât pentru utilizarea de zi cu zi, cât și pentru jocuri.

Marimea ecranului:

Atunci când cumpărăm un televizor nou, majoritatea oamenilor acordă prioritate dimensiunii ecranului.

Cu toate acestea, rezoluția ecranului și tipul de panou, printre altele, joacă un rol mai semnificativ atunci când vine vorba de calitatea imaginii.

Deoarece din ce în ce mai mult conținut devine disponibil în rezoluția 4K Ultra HD, dacă achiziționezi un televizor nou în zilele noastre, acesta ar trebui să accepte cu siguranță 4K.

Per total, pentru aceeași sumă de bani, ai putea cumpăra un monitor 4K de 27″ sau un televizor 4K de 50″.

Rezolutia ecranului:

În timp ce televizoarele sunt disponibile numai în rezoluții Full HD și 4K UHD, monitoarele au o opțiune intermediară numită QHD cu 2560 × 1440 pixeli. Mai mult, există monitoare ultra-late cu raporturi de aspect 21: 9 și 32: 9 pentru o experiență de vizionare mai captivantă.

Raportul dintre rezoluția ecranului / dimensiunea ecranului se numește densitatea pixelilor, care măsoară câți pixeli pe inch există. În linii mari, rezoluția 1920 × 1080 este bună pentru un televizor de 32 inch, dar nu și pentru un monitor mai mare de 24″.

Acest lucru se datorează faptului că densitatea redusă a pixelilor face ca elementele mici de pe ecran, cum ar fi textul să pară murdare și neclare, dacă privesti ecranul dintr-o gamă apropiată.

Graficul de mai jos prezintă distanța de vizionare ideală pentru o anumită dimensiune / rezoluție a ecranului.

HDR (High Dynamic Range):

Dacă achizitionezi un televizor 4K de ultimă generație, acesta ar trebui să accepte și HDR, care oferă o calitate a imaginii mai strălucitoare și mai vibrantă pentru conținutul compatibil.

În timp ce HDR este acceptat pe scară largă pentru televizoare atât din punct de vedere hardware, cât și din conținut, monitoarele HDR abia încep să apară; Mai mult, nu există mult conținut HDR pentru computer, iar implementarea Windows a HDR este foarte buggy.

Caracteristici:

În cazul în care nu urmăesti programe TV obișnuite, ci mai degrabă descarci emisiunile și filmele preferate, poți doar să conectezi televizorul la computer sau poți obține un televizor inteligent cu acces la Internet încorporat prin Ethernet sau WiFi și poți transmite în flux prin aplicațiile sale.

După ce ai luat în considerare toate punctele menționate mai sus, există lucruri suplimentare de care trebuie să iei in considerare atunci când căutați un ecran pentru jocuri.

Când vine vorba de jocuri pe consolă, un televizor poate fi o alegere mai bună, deoarece stai mai departe de ecran, astfel încât afișajul poate fi mai mare. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că televizorul are un fel de mod de bypass de post-procesare a imaginii, numit de obicei pur și simplu „Mod de joc”.

Această caracteristică reduce considerabil întârzierea de intrare, ceea ce este o necesitate dacă vrei să ai un joc lin și receptiv. Recomandăm ca televizorul să aibă o întârziere de intrare mai mică de 32 ms, în mod ideal, mai mică de 16 ms.

Related posts

Leave a Comment