Stiri din Lume 

La revedere, Diego Maradona !

Diego Armando Maradona, a murit în urma unui infarct, informează agențiile de presă internaționale. Maradona se trata de dependență de alcool si tocmai fusese operat pe creier.

Maradona era o reprezentare perfectă a capacității umane de a fi contradictoriu, de a transmite urât și frumos deodată.

Diego Maradona a spus că atunci când ai fost pe Lună și înapoi, lucrurile se îngreunează. „Devii dependent de lună și nu este întotdeauna posibil să te întorci în jos.”

Maradona a împlinit 60 de ani la 30 octombrie, iar omagiile care se revărsau din toate colțurile globului, de la ediții speciale până la reminiscențe personale, s-au simțit puțin ca o sărbătoare a unei vieți care aproape se sfârșise.

Făcuse o scurtă apariție de ziua sa la clubul pe care îl conducea, Gimnasia și Esgrima de La Plata, o imagine tristă ca o figură foarte supraponderală, cu mers lent, cu slăbiciune, se străduia să meargă fără ajutor și era incapabilă să ia un cadou. i-a fost oferit – ca și cum înțelegerea pe care o avea odată nu mai era acolo.

„Felul în care este defilat este o expoziție aproape zoologică”, a subliniat cineva ca și cum ar fi ecoul emoției, a fost confirmat un contact strâns rostit la doar câteva ore după moartea sa: „Mai bine așa. A fost prea dureros să-i urmărim declinul. ”

Maradona s-a născut și a crescut în Villa Fiorito, la periferia orașului Buenos Aires, iar abilitatea lui cu mingea a fost atât de evidentă încă de la o vârstă fragedă, încât s-a obișnuit de foarte devreme cu camerele TV, interviurile și lumina reflectoarelor.

Abandonat în echipa Cupei Mondiale din 1978 după ce a jucat câteva dintre calificări, tânărul Maradona a vorbit adesea despre această excludere ca fiind prima frustrare importantă care i-ar forma viața. Dar în anul următor a câștigat Cupa Mondială a Tinerilor și mai multe generații de colegi naționali au crescut alături de el, urmărindu-l cum joacă. Nimeni nu ne-a spus despre el; el era doar acolo. Am văzut mișcările și piesele sale desfășurate în fața ochilor noștri.

Fie că este o emisiune TV ca nimeni altul, fie că gestionează Argentina în Africa de Sud 2010 – din nou, o sarcină pe care nimeni nu l-a crezut capabilă, dar prin care s-a transformat în draga presei mondiale, New York Times publicând scuze pentru că nu l-a crezut – Maradona părea capabilă să nu moară, în mod regulat.

„Ți-ai învins umbrele”, a scris poetul uruguaian Mario de Benedetti despre el, când părea că se află la ușa morții, dând loc vigilențelor la lumina lumânărilor și rugăciunilor în masă din întreaga lume.

Darul său de broker de emoții, măiestria sa în cele mai nobile și venerate jocuri, a fost drumul său spre a deveni un nume de uz casnic ca nimeni altul. Sondajele l-au găsit în mod repetat ca fiind „cel mai faimos om din lume” sau scopul său împotriva Angliei (al doilea) în 1986, „cel mai bun obiectiv din lume”.

Este o trăsătură foarte argentiniană să pretinzi cel mai mult ceva din lume; și în acest sens Maradona era cu adevărat reprezentativ pentru țara sa, dar apelul său era universal. Dincolo de orice îndoială, a fost recunoscut și primit cu grație oriunde a mers.

Pe măsură ce statutul său legendar a crescut, latura sa umană – atât de defectă, atât de dureroasă de furioasă și confruntatoare, atât de complicată – a apărut să se transforme într-un grotesc tot mai mare.

Related posts

Leave a Comment