Evenimente 

Ateneul Național din Iași în atenția reprezentanților Guvernului

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel-Ioan Boloş, alături de Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, au realizat ieri, 02 decembrie 2020, o vizită de lucru la Ateneul Național din Iași, pe tema protejării patrimoniului cultural material de pe plan local.

În cadrul vizitei, Primarul Municipiului Iași, Domnul Mihai Chirica și Managerul Ateneului, Domnul Andrei Apreotesei, au prezentat pașii întreprinși până în prezent în ceea ce privește monumentul istoric „Casa Buicliu”, pe care Ateneul ieșean îl are în administrare începând din septembrie 2019, dar și planurile pentru restaurarea și includerea lui în circuitul turistic și cultural al Iașului.

De la preluarea acestui imobil, echipa Ateneului s-a preocupat de cercetarea istoriei locului, a clădirii și a familiei care l-a deținut (aflând astfel că a aparținut familiei Bogonos și nu Buicliu, spre exemplu), prin realizarea studiilor specifice, respectiv, cel istoric și cel arheologic, dar și printr-o colaborare foarte strânsă cu instituțiile publice de pe plan local, respectiv Primăria Municipiului Iași – în calitate de proprietar al monumentului istoric și Direcția Județeană pentru Cultură Iași – în vederea obținerii autorizațiilor și avizelor necesare proiectului de restaurare propus.

Un alt pas important realizat de Ateneul Național din Iași a fost realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (D.A.L.I.), impetuos necesară pentru stabilirea viitorilor pași ai restaurării și fundamentării alocării financiare necesare realizării investițiilor care se impun.

            „De departe cel mai presant aspect de la preluarea acestui imobil l-a constituit identificarea fondurilor necesare restaurării și revitalizării lui, în vederea înființării unui Muzeu al Copiilor. Plecând de la discuții cu reprezentanții Municipalității ieșene, continuând cu reprezentanții Ministrului Culturii, ai Institutului Național al Patrimoniului, dar și ai altor entități publice și private din țară, acest subiect a fost dezbătut inclusiv cu reprezentanții NOROCC – Camera de Comerț Norvegiano-Română, for din care facem parte și noi începând de anul acesta.

Încercăm să strângem informații, să ne documentăm, să pregătim dosarul astfel încât să fim pregătiți pentru fondurile aferente restaurării monumentelor istorice, care vor fi lansate în viitorul apropiat.

Ne bucură prezența oaspeților speciali și interesul pe care îl arată protejării patrimoniului cultural material din Iași. Sperăm să putem identifica fondurile necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus, într-un timp cât mai scurt.”, a declarat managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei.

Related posts

Leave a Comment